Платіжки за газ залишаться розділеними, але на одному бланку


Об'єднання газових платежів не відбудеться, але їх будуть вказувати на одному бланку. Таке роз'яснення зробив глава Національної комісії регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк.
За його словами, поділ платежів викликано реформою анбандлінг газового ринку, тобто відділення постачальників газу від розподільних компаній, які обслуговує мережі.
Завдяки такому розподілу, українці зможуть самостійно вибирати постачальника газу (їх на ринку близько 100) і відмовитися від послуг свого газопостачальника.
При цьому компанія, яка обслуговує газорозподільні мережі (облгаз), є природним монополістом, адже ніхто не буде проводити окремі мережі для споживача, пояснив Тарасюк.
Глава регулятора пояснив, що в комісії виявили недогляд, через якого споживачі, які в минулий "газовий рік» не споживали газ, отримували розцінки за найвищим тарифом. Тепер це виправлено, і такі споживачі будуть оплачувати транспортування газу по мінімальному тарифу — від 3 до 20 грн в місяць, в залежності від умов споживання газу.
Також Тарасюк підкреслив, що платіжка за доставку газу залишиться, і платити її будуть навіть ті споживачі, які газ не споживають. Це, за його словами, плата за можливість під'єднатися до мережі в будь-який момент.

Для зручності споживачів, уточнив глава НКРЕКП, обидва рахунки на оплату — за газ як товар і його транспортування будуть виводитися на одному бланку. Однак компанії-одержувачі оплати будуть різними, через те, що це різні компанії.

Комментарии